By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Istorija ptričarstva u Somboru


Istorijat ptičarstva u Somboru


        Ako uzmemo u obzir da kultura odgoja ptica, na ovim prostorima datira iz XII-XIV veka, gde se ta kultura na stanovništvo prenela sa Turske vlasti, shvatamo duboku ukorenjenost ove ljubavi u naše gene.


        Nove načine odgoja i nove vrste ptica na ove prostore doneli su Nemci, polovinom XVIII veka, što je još više stanovništvo zainteresovalo za odgoj i držanje ptica. Tako su neki prvi oblici organizovanja odgajivača i ljubitelja ptica započeli 1871 god., učlanjivanjem u “Bačko privredno udruženje”, koje nedugo zatim počinje sa organizovanjem izložbi, koje su postale veoma značajne i cenjene, pošto je o njima pisao cak i Ugarski časopis “Naša perad” izdat u Budimpešti. Napomenuto je da su somborski ptičari bili čak jedni od prvih organizatora izložbi ptica u Evropi! Još snažniju aktivnost, somborski ptičari su pokazivali u periodu pred I svetski rat, kad se mogao u Somboru naći i poneki papagaj! U periodima I i II svetskog rata, nije bilo značajnijih dometa u odgoju i izlaganju, što zbog veoma teškog života, nemaštine i briga, tako i zbog nemogućnosti značajnijeg okupljanja i razmene ptica. Značajniji odgajivački zamah u odgoju i nabavci ptica, somborski ptičari započinju u periodu nakon 1950. godine,tako da se 1959. god. osniva sekcija pri “Društvu za odgoj živine, zečeva, golubova i ptica”, dakle od te godine somborski ptičari počinju sa organizovanim radom.


        U svom razvijanju, sekcija se delila i homogenizovala nekoliko puta, tako da se 1967. god, izdvojilo  nekoliko članova, i organizovalo “Klub za odgoj i zaštitu ptica i tropskih ribica”. Ovako organizovan klub, već učestvuje 1973. god, na Sajmu peradarstva, intenzivira nabavku opreme. Zbog nekih ličnih sukoba i drugih ličnih interesa, nekim članovima iz “starog” kluba i “novoformiranog”, nije odgovaralo da se tadašnja dva kluba ujedine. Naši odgajivači su često ,,lutali,, između klubova, baveći se nevažnim i nebitnim temama ,a ne odgojem i ptičarenjem. Napokon, nakon dužeg perioda “diplomatskog omekšavanja” pojedinih struja u klubovima, do ujedinjenja je došlo 1977. Od tog perioda odgoj i organizovanost kluba kreće vrtoglavo napred, te se u klubu pojavljuje znatan broj mladih odgajivača, koji će u budućnosti biti oslonac kluba. Napominjem, da su i tada u tim periodima pre i posle ujedinjenja intenzivno rađene izložbe, bilo je osetnog unapređenja odgoja i donošenja novih vrsta u našu sredinu. Izložbe su vremenom dobijale i na masovnosti i na značaju, tako da je klub organizovao i Državne šampionate, šampionate Vojvodine itd. Nažalost, 90’-tih godina zahvatila nas je ponovo ratna stihija, došlo je do raspada bivše Jugoslavije, a samim time i Saveza organizacija za zaštitu i odgoj ptica Jugoslavije, tako da su novonastale države organizovale svoje “nove” saveze. Na državnom šampionatu, kojeg je 1994.god. organizovao naš klub, oformio se naš novi Savez, što je bilo izuzetno priznanje našem klubu. U daljem periodu rada kluba, do danas, klub je svakako zadržao svoj renome i reputaciju. Menjala su se viđenja i koncepcije rada, ali je klub napredovao.


        Organizovali smo nekoliko samostalnih međunarodnih  izložbi, što je samo pokazalo našu ozbiljnost i sposobnost. Nažalost, tih godina, izostali su finasijski rezultati po klub, ali je i to prevaziđeno. 2004.god organizovali smo samostalnu izložbu ptica, sa preko 1000 ptica iz 8 zemalja, na kojoj su bili prisutni i supervizori iz COM-a (Svetske Ornitološke organizacije), koji su izrazili zadovoljstvo i pticama i organizacijom i gostoprimstvom! Na toj izložbi je 20 Saveznih sudija iz 3 države polagalo stručni ispit. Zahvaljujući našoj organizaciji izložbe i uspešnom polaganju ispita, oni su stekli zvanje  međunarodnih eksperata za određene vrste ptica(OMJ). Baš u Somboru! Ponovo je Sombor našao mesto u novijoj istoriji svetske ornitologije i ostao je zabeležen u službenim glasilima svetske ornitološke organizacije-COM. Naš klub i naš grad je ostao urezan u srca svih sudija koji su polagali ovde ispit i u dokumentima COM-a, a stekli smo u njima i iskrene prijatelje.

      

       Danas našim klubom rukovode mladi i ambiciozni članovi, koji su ponikli u našem klubu i koji su nebrojeno puta pokazali i dokazali svoju ljubav i lojalnost klubu. Takvim zalaganjem, velika većina članova izrasla je u kvalitetan kadar, koji je svojim radom, štednjom i odricanjem došla do zavidnog  izložbenog inventara, što nam svakako olakšava rad i organizaciju izložbi. Istina, da su neke stvari mogle da budu i bolje i uspešnije, ali …

Vreme je pred nama i veoma bi rado voleli da “dežurne kritičare” i “neverne Tome” vidimo da preuzmu deo tereta na svoja leđa i tako svojim radom i zalaganjem pomognu još većem razvitku i usponu kluba. Vreme je ipak najbolji sudija, a do sada se pokazalo da smo na pravom putu i da služimo za primer drugima...


       Na kraju, iz ukratko izloženog, ako ste realan čitalac ovoga teksta, videt ćete i prepoznati, generacijama pokazivanu ljubav za pticama, želju za sportskim nadmetanjem i dokazivanjem, željom za uspeh kluba, željom da se kulturno u ovome segmentu sami kao i okolina još više uzdignemo. Nije nam bila namera da nekoga fasciniramo, niti očaramo, a još manje slažemo, nego da realno iznesemo neke činjenice koje ipak niko nemože da pobije a ni ospori.

       Ako se negde u vama, kao čitaocu ovoga teksta javio bar mali plamičak želje i htenja da pripadate ipak posebnim ljudima, ljudima koji vole svet oko sebe, koji vole izazove i druženja, ljudima koji pišu neku lepu istoriju u ovome gradu, dođite, pridružite nam se, rado ćemo vam pokazati “naš svet”…


Klub za zaštitu i odgoj ptica  Sombor

21.Oktobra br.6

25000 Sombor




sof bioforologo2 pergamona logo as vage logo 122x122 lasta logo